Comunicat de presă campania ”Cuvintele pot fi medicamente”

Se lansează campania ”Cuvintele pot fi medicamente”

Chișinău, 10 iunie, 2014 – În contextul proiectului media „Spargerea tăcerii în jurul suicidului”, susţinut de Ambasada SUA în Republica Moldova, Asociaţia Obştească Altruism lansează campania ”Cuvintele pot fi medicamente”, menită să combată clișeele și discriminarea cu care se confruntă familiile ce au pierdut pe cineva suicidului, sau persoanele cu tentative de suicid, în mod special copiii.

Campania se va desfăşura pentru o perioadă de 3 luni, începând cu 10 iunie, și se va încheia cu o serie de evenimente naționale și regionale în 10 septembrie – Ziua Mondială de prevenire a suicidului.

Având în vedere că însăși știrea despre suicid are o încărcătură emoțională puternică, invităm mass-media să țină cont de principiile și practicile internaționale în domeniul relatării știrilor despre suicid. T otodată, dorim să atragem atenţia la efectul Werther, care contribuie la creșterea numărului de suicide atunci când se merge pe direcţia unei abordări iresponsabile a subiectului în prezentare ştirilor despre suicid pentrul publicul larg.

În cadrul campaniei vor avea loc următoarele evenimente:

1. Lansarea Ghidului pentru media ”Reflectarea subiectului suicidului în presă

2. Concursul reportajelor și Premiul Național pentru inteligență emoțională în reportaje.

3. Prezentarea filmului documentar ”Salvând vieți împreună”

4. Evenimente regionale și naționale, menite să promoveze valoarea vieții și cauza prevenirii suicidului

5. Clubul jurnaliștilor pentru viață, care vizează discuții despre diferite aspecte de dezvoltare personală și inteligență emoțională, precum şi alte abilități necesare pentru a contribui la prevenirea și depășirea consecințelor suicidului.

6. Linia fierbinte de asistență informațională și psihologică a specialiștilor, interesați în subiectul prevenirii suicidului în R. Moldova pe pagina www.mirt.md

7. Promovarea mesajului importanței grijei față de modul în care comunicăm despre suicid, inclusiv lobarea pentru introducerea subiectului în acte legislative

Sunt invitați să adere la campanie și să susțină cauza vieții, speranței și prevenirii suicidului persoanele fizice, instituții, organizații, companii.

Pentru contact

info@mirt.md, 069379000 Persoana de contact – Liuba Ceban