Ciclismul Mondial pentru Prevenirea Suicidului în premieră și în Republica Moldova

Chișinău, 10 septembrie 2017 – De Ziua Mondială pentru Prevenire a Suicidului – 10 septembrie – cicliștii din R. Moldova solidari cu cauza Prevenirii suicidului vor participa la Ciclismul Mondial pentru Prevenirea Suicidului. Cursa este organizată la inițiativa Asociației Obștești ”Altruism”, care administrează Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md. Evenimentul este susținut de către partenerii naționali Asociația Obștească ”Noua Speranță”, Proiectul ”Clounella” și Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copiilor din Mun. Chișinău alături de partenerul internațional, Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului.

Deoarece suicidul  se resimte cel mai dureros la nivel de comunitate, unde realitățile dure lovesc cel mai crunt, nevoia de echipare și informare pentru a preveni tragediile la nivel local este reflectată în tema zilei astăzi. Sub genericul  “Ia-ți un minut pentru informare – ai putea salva o viață”, propus de către Asociația Internațională pentru prevenirea Suicidului, Ziua Internațională pentru Prevenirea Suicidului are menirea să  informeze cetățenii ca membri a unei comunități despre responsabilitatea de a fi atenți la cei care se confruntă cu crizele vieții, încurajându-i să caute ajutor și susținere emoțională. O vorbă blândă și deschiderea de a asculta fără a judeca poate face o mare diferență și încuraja oamenii care se gândesc la suicid să renunțe la intenție.

Cursa de ciclism începe la Porțile Sfinte și se se va încheia la havuzul din Grădina  Publică Ștefan Cel Mare unde la ora 11.00 se va deschide Galeria “Arta pentru viață” cu un program recreativ și activități interactive pentru copii, tineri și adulți.

Totodată menționăm că în dată de 8 septembrie în în R. Moldova s-a lansat Campania de colectare de fonduri,  Provocarea 100, menită să susțină echiparea și sensibilizarea a 100 de localități rurale față de domeniul prevenirii suicidului, cât și să sporească activitatea de consiliere gratuită oferită de către Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului.  Campania vizează  colectarea a 30.000 de euro pe parcursul luni septembrie necesari pentru activitatea Liniei în 100 localități până la finele anului 2018, cât și sensibilizarea autorităților, mediului corporativ și agențiilor de dezvoltare asupra necesității de  finanțare a activității Liniei.

Anual R. Moldova pierde prin suicid 500-700 de oameni, dintre care 20-30 sunt copii. Este datoria noastră sa acționăm să reducem suferința care poate duce la suicid.. Suicidul este problema de sănătate publică, ce POATE FI PREVENITĂ! Linia Verde Pentru Prevenirea Suicidului activează în bază de voluntariat și de la lansarea acesteia în 2012 a oferit susținere emoțională celor peste 3000 de beneficiari care au trecut prin situații de criză.

 

Pentru contact:

Liuba Ceban

069379000, info@pentruviata.md