Comunicat de presă: A II-a Conferință Națională în Prevenirea Suicidului: mobilizare pentru a salva vieți împreună.

logo conf2016
13 aprilie 2016, Chișinău – Linia Verde de Prevenire a Suicidului administrată de către Asociația Obștească ”Altruism” organizează în data de 14 aprilie 2016 între orele 9.30-12.30 cea de a II-a Conferință Națională în Prevenirea Suicidului. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” în cadrul proiectului ”Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului la Adolescenți și Tineri”, susținut de către Ambasada SUA în R. Moldova.

R. Moldova pierde prin suicid sute de persoane anual (aproximativ 500-700) dintre care 20-30 sunt minori, iar pentru a afla numărul tentativelor de suicid cercetătorii recomandă să înmulțim această cifră cu 20. Tragediile se întâmplă mult mai des, decât se cunoaște sau decât noi ca societate suntem gata să recunoaștem.

Din nefericire, fenomenul suicidul în R. Moldova transcede diferite localități, pături sociale, ocupații, vârste, etc. Iar intervențiile la nivel național, regional și local au mai mult un caracter reactiv, decât preventiv. Confuzii cu privire la semnificația prevenirii suicidului, menținerea domeniului în tăcere sau ca apendice la multe alte cauze face ca tratarea subiectului suicidului să fie una superficială și umbrită de alte motivații. Iar abordarea senzațională a subiectului în spațiul public în mod indirect promovează locurile și metodele de suicid în fața persoanelor vulnerabile, ceea ce face prevenirea suicidului dificilă.

Toate acestea ne plasează, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în topul țărilor cu o rată de suicid înaltă (15 suicide la 100.000 locuitori), o țară cu rata la un nivel preponderent stabil, ceea ce ne spune despre faptul că se face și se cunoaște foarte puțin pentru a o reduce.

Organizatorii conferinței își propun să lanseze un dialog, care să ducă la crearea strategiilor, politicilor și acțiunilor concrete la nivel național și local. Cei peste 50 lideri de opinie, liderii politici, reprezentanții autorităților centrale și locale, liderii cultelor religioase, reprezentanții mediului academic și societății civile vor căuta împreună răspunsuri la întrebările dificile, legate de amploarea fenomenului suicidului în R. Moldova.

În cadrul conferinței vor vorbi experții în Suicidologie, invitații speciali din Danemarca și România.

Lucrările conferinței vor fi urmate de către lansarea Centrului virtual de resurse în prevenirea suicidului pe pagina www.mirt.md împreună cu instruiri și acțiuni la nivel național și local, cât și cu lansarea publică a filmului ”Al 9-lea Cer”.

Persoanele, care au nevoie de suport emoțional, pot accesa chatul anonim al Liniei de Prevenire a Suicidului online pe pagina www.pentruviata.md în orele 19.00-21.00 în fiecare seară a zilelor lucrătoare.

Pentru Contact:
Liuba Ceban , info@pentruviata.md , 069379000