Conferinţa de presă „Anul 2016: Calendarul deceselor prin suicid devine neîncăpător”

LINIA VERDE PENTRU PREVENIREA SUICIDULUI
WWW.PENTRUVIATA.MD
CENTRUL DE RESURSE ÎN PREVENIREA SUICIDULUI
LA ADOLESCENȚI ȘI TINERI
WWW.MIRT.MD


Chișinău – 10 mai 2016. Linia Verde de Prevenire a Suicidului, administrată de către Asociația Obștească ”Altruism”, care anual primește sute de mesaje de la persoane care trec prin situații de criză își exprimă îngrijorarea cu privire la amploarea fenomenului suicidului in R. Moldova, menținerea subiectului în spațiul public într-o formă, care indirect promovează metode și locurile de suicid, puțina instruire a specialiștilor, în atribuțiile de serviciu ale cărora este intervenția în situații de criză, cât și cu privire la lipsa serviciilor specializate de prevenire și intervenție în domeniu.

Asociația Obștească ”Altruism, care de trei ani luptă și desțelenește terenul prevenirii suicidului în R. Moldova cu resurse aproape inexistente, dar cu inimă mare și multă muncă voluntare a realizat următoarele activități – cheie:

• 10 septembrie 2012 – Primul Plan Național în Prevenirea Suicidului
• 11 DECEMBRIE 2012 – PRIMUL CHAT pe www.pentruviata.md
• Iunie 2014 – Ghidul pentru presă în prevenirea suicidului
• Octombrie 2014 – Film AL 9-lea Cer, ale cărui lansare online va avea loc astăzi, 10 mai, ora 12.00 la adresa https://mirt.md/?p=538
• Octombrie 2014, Aprilie 2016 – Două Conferințe Naționale în prevenirea Suicidului
• Aprilie 2015 – Manualul pentru adolescenți ”Liderul, care aduce schimbarea”
• Mai 2015 – Cortul Încurajării
• August 2015 – Petiție Publică pentru a declara Ziua de 10 Septembrie
– Zi Națională a Încurajării
• Peste 50 de treninguri, peste 700 de profesioniști au primit instruirea de bază în prevenirea suicidului, seminare pentru peste 1000 de adolescenți și tineri
• 4 evenimente de 10 septembrie, Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului cu participarea a peste 15.000 de vizitatori
• În 2016 – lansarea Centrului de Resurse pentru Prevenirea Suicidului cu scopul de a acorda suport informațional specialiștilor la nivel de comunități, care se confruntă în activitatea sa profesională cu fenomenul suicidului

R. Moldova pierde prin suicid sute de persoane anual (aproximativ 600). Din nefericire, 20-30 de instituții de învățământ se confruntă anual cu tragedia suicidului la minori. Iar pentru a afla numărul tentativelor de suicid cercetătorii recomandă să înmulțim cifrele cu 20. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății fenomenul suicidului în R. Moldova are o rată înaltă (15 decese prin suicid la 100.000 populație), poziționându-se în anul 2014 pe locul 32 în grupul țărilor cu o rată de suicid înaltă.

Totodată numărul preponderent stabil al deceselor prin suicid în R. Moldova confirmă inconsecvența și neimplicarea statului în a-l combate. Totodată, menționăm că crește frecvența tratării subiectului în spațiul public într-un mod superficial și iresponsabil, ceea ce afectează persoanele vulnerabile și poate aduce la o creștere a ratei suicidelor.

Dreptul la viață este dreptul fundamental al omului și este important nu doar la nivel personal, dar are și o semnificație importantă pentru întreaga societate. Acest drept este stipulat în Constituția R. Moldova (art. 24) și în Declarația Universală pentru Drepturile Omului (art. 3, art. 25), iar în anul 1990 R. Moldova a aderat la Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului, care stipulează același drept în art.6.

Vizând cele menționate, solicităm insistent asistența autorităților în următoarele:
1. Crearea politicii naționale de diminuare a cazurilor de suicid în R. Moldova
2. Susținerea Asociației Obștești ”Altruism”, care de trei ani luptă și desțelenește terenul prevenirii suicidului în R. Moldova, în vederea deschiderii Centrului de Apel al Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md. Cerem un număr gratuit, la care cetățenii în situație de risc de suicid vor beneficia de consiliere gratuită, spațiu și suport financiar pentru menținerea Liniei.

Pentru contact – Liuba Ceban
Președinte AO ”Altruism”
Fondatoarea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului www.pentruviata.md
Tel. 069379000
Liuba.ceban@pentruviata.md

Intervențiile Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului în anul 2015
Canale de interventie Nr. interventiilor
Chaturi 207
Telefon de contact 400 , 45/lună
Email suport 78 persoane/195 sesiuni de comunicare
Consilierea la oficiu și deplasări de urgență 123
Social Media 30