Conferința de presă și comunicat

Prevenirea suicidului ne privește pe fiecare!                                                   

facebook-cover

Lansarea tehnologiilor informaționale pentru prevenirea suicidului în R. Moldova

 

Chișinău, 20 decembrie 2016 – Asociația Obștească ”Altruism” lansează instrumente inovative, menite să contribuie la prevenirea suicidului în R. Moldova: aplicațiă mobilă HelpApp și centrul virtual de pe pagina www.mirt.md cu resurse pentru 11 categorii de profesioniști, implicați în prevenirea și combaterea fenomenului suicidului. Instrumentele sunt create cu susținerea Ambasadei Statelor Unite ale Americii în R. Moldova.

HelpApp este prima aplicație din R. Moldova, ce prestează un serviciu social pe dispozitive mobile. Aceasta oferă utilizatorilor acces la serviciul de susținere emoțională și încurajare. Persoanele, care trec prin diferite crize ale vieții, oricare ar fi natura acestora, vor putea primi ajutor prin intermediul unui chat anonim și confidențial. Asistența este oferită de către consilierii voluntari, acreditați la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului.

HelpApp poate fi utilă oricărui cetățean, în mod special adolescenților și tinerilor în următoarele situații:

  • situații care cauzează stress,
  • autoizolare, singurătate și suferință emoțională,
  • gândurile suicidare sau tentativele de suicid; suferință din cauza pierderii cuiva drag prin suicid,
  • nevoia de dezvoltare a capacității de rezistență la stres, a abilităților de comunicare, ridicarea nivelului de respect de sine, a sentimentului de valoare și a imaginii de sine, la depășirea timidității, etc.,
  • perioade de doliu și de pierdere a relațiilor afective,
  • situații care pot pune în pericol siguranța fizică și emoțională a unei persoane
  • crizele carierei
  • orice alte probleme cu care stîrnesc disconfort emoțional și psihic

Specialiștii, care în activitatea sa vizează problemele menționate sunt invitați să recomande aplicația mobilă HelpApp beneficiarilor săi.

Totodată specialiștilor, care în virtutea activității sale se confruntă cu realitățile în jurul fenomenului suicidului, pot găsi la adresa www.mirt.md  Centrul de Resurse virtual, care oferă articole, lecții video, analize, prezentări cercetări și alte resurse în domeniul prevenirii fenomenului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, suicidul este o problemă de sănătate publică, care poate fi prevenită. Apelăm la autoritățile de nivel național și agențiile internaționale de dezvoltare să se implice ambițios în prevenirea și combaterea fenomenului prin a ne susține în lansarea unui număr de telefon gratuit, accesibil tuturor persoanelor de orice vârstă,  iar agenții economici, susținători de startap-uri sociale și prestatorii de telefonie mobilă, sunt invitați să susțină promovarea, dezvoltarea și extinderea serviciul oferit de către startup-ul HelpApp.

 

Aplicația HelpApp poate fi descărcată de pe Google Play. Caută ”HelpApp”, instaleaz-o și ia-o cu tine!

Detalii poți vedea aici!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.grace.helpapp