Despre noi

Material scris la 22 iunie 2017

  1. Timp de 5 ani deja, Asociația Obștească  ”Altruism” lucrează cu pasiune la a promova importanța prevenirii sinucidului în R. Moldova. Este prima și singura organizație care a adust tematica în spațiul public în 2012 și îl prezintă conform principiil0r prevenirii.
  2.  La 10 septembrie 2012, am fost primii care au adus Ziua Mondială a Prevenției Suicidei în spațiul public și de atunci Moldova a avut 5 evenimente consecutive anuale în centrul capitalei noastre frumoase, Chișinău. În același an, chatul anonim pentru  prevenire a sinuciderilor a fost lansat pe www.pentruviata.md
  3.  În 2015, am adus în spațiul public conceptul de susținere emoțional în serviciul prestat cetățenilor, care a fost creat după modelul Liniei Verzi pentru Prevenire a Suicidului din Danemarca, existente de peste 20 de ani.
  4.  În 2016 am lansat versiunea mobilă a serviciului nostru – aplicația mobilă HelpApp, care oferă tinerilor posibilitatea de a se conecta direct la telefoanele lor (disponibil aici https://play.google.com/store/apps/details?id= com.grace.helpapp).
  5.  Am creat materiale pentru profesioniști, cum ar fi Ghidul pentru presă privind Reflecția subiectului suicidului  în spațiul public (2014) și Ghidul pentru comunități pentru prevenirea suicidului (2016). Acest ghid are menirea de a ridica standardele discuțiilor publice și de a schimba atitudineafață de persoanele care se confruntă cu realitățile în jurul fenomenului suicidului. Diferiți profesioniști din partea Guvernului, mediului academic, poliției, APL și ONG-urilor au fost informați despre modalitățile în care ar trebui să abordăm subiectele în jurul fenomenului sinuciderii. Materialele sunt create conform ultimelor cercetări  și a autorităților în domeniu, precum IASP – organizația, care este consultant pe lângă Organizația Mondială a Sănătății pe subiectul suicidului.
  6.  Odată cu apariția problemei promovării jocurilor morții pe internet, în spațiul public a apărut mai multe oportunități de comunicare la temă. În 2016 noi am stabilit conceptul reperelor metodologice pentru prevenirea sinuciderilor în școli, care a fost elaborat de Ministerul Educației. În 2016, am instruit specialiștii de la Centrul Republican de Asistență Psihologică și a Centrelor de Sănătate pentru tineri (Neovita). Speranța noastră a fost ca eforturile noastre vor contribui la schimbarea accentelor în abordarea acestei probleme sensibile. Din păcate, eforturile noastre au fost și sunt umbrite de către interese individuale ale profesioniștilor și instituțiilor, care continuă să facă declarații simpliste și populiste cu privire la domeniul  prevenirii sinuciderilor, intenționate de a obține dividente imediate în defavoarea căii lungi de desțelenire a domeniului Prevenirii Suicidului în R. Moldova
  7.  În 2016 am creat un centru virtual de resurse pentru prevenirea sinuciderilor pe site-ul www.mirt.md (în limba română), unde informațiile, inclusiv filmele de prevenire a sinuciderilor, sunt disponibile gratuit pentru toți actorii naționali și locali, precum și pentru țăra vecină România (avantaj, pe care nu l-am urmărit din start. Pagina Centrului de Resurse, cât și a Liniei, afișează  sigla IASP.
  8.   În 2016, filmul nostru, Al 9-lea Cer, bazat pe istorii reale de la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului,  și care reflectă realitățile ăn jurul fenomenului suicidului  în Moldova, a avut o premieră online și este disponibil gratuit pentru vizionare online la https://www.youtube.com/ ceas? v = 5eTBdW9YVCU.  Filmul are titre în limba engleză. În filmări au fost implicați peste 30 de actori, atât profesioniști, cât și amatori, care au jucat în calitate de voluntari. Filmele noastre educaționale și alte resurse video sunt disponibile aici: https://www.youtube.com/channel/UCeZebbSBLC1CmXeag_fJ6fQ/videos
  9.  În 2016 am organizat A doua Conferință Națională de Prevenire a Suicidului, la care au participat peste 50 de profesioniști, reprezentanții mediului academic, a Guvernului și a Parlamentului. Am invitat experții de prevenire a sinuciderilor din Danemarca și România să participe la conferință cu noi. Evenimentul a fost sponsorizat de Ambasada SUA în Moldova.
  10.  După ce jocurile morții au lovit Moldova în februarie-martie 2017, am fost copleșiți de numărul de contacte, exprimând îngrijorări și nevoie de ajutor.  Pe măsură ce tema a devenit la modă, mulți oficiali, inclusiv Parlamentul, au devenit interesați de activitatea noastră. Astfel, a fost stabilit un Grup de lucru parlamentar, care trebuia să se concentreze asupra problemelor jocurilor morții și a fenomenului suicidului. Am subliniat importanța angajamentului pe termen lung față de subiectul sinuciderii și am oferit consultării gratuite Grupului de lucru privind bazele prevenirii suicidului, cât și bunele practici internaționale privind dezvoltarea politicilor la nivel de stat. Am prezentat și recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în acest sens. Rezultatele lucrărilor Grupului de lucru sunt în așteptare și sperăm să aibă o abordare prietenoasă prevenirii suicidului.