Dreptul la viață al tinerilor din R. Moldova

Autor – Ceban Liuba

Dreptul la viață al tinerilor, împreună cu alte drepturi, precum dreptul la îngrijire medicală și servicii sociale, dezvoltare economică, nivel de trai decent, etc, ar trebui să se refere în mod direct și la nevoia de resurse pentru prevenirea sinuciderilor. Din păcate, acest drept nu este respectat și nu este introdus în Programele Naționale ale R. Moldova.

Mai mult, lipsesc servicii specializate în prevenirea suicidului, iar intervențiile se dovedesc a fi nepotrivite. Acest lucru este agravat și de lipsa de formare în prevenirea suicidului a prestatorilor de orice tip de servicii pentru tineri, cât si stigmatizării care înconjoară încă subiectul sinuciderii în societate, dar și între specialiști. O societate care oferă doar fărâme de atenție subiectului prevenirii sinuciderii nu a făcut încă suficient pentru a reduce rata suicidului în rândurile tinerilor.

Dacă credem cu adevărat că societatea trebuie să atragă atenție protecției tuturor drepturilor tinerilor, dreptul la viață ar trebui să fie o prioritate de bază. Dacă tinerii nu pot avea o viață demnă de a fi trăită, celelalte drepturi pur și simplu nu au sens.

Probabil, una dintre cele mai dificile părți ale nedreptăților în jurul fenomenul suicidului este faptul că nu înțelegem că mulți tineri ar fi fost în stare să trăiască vieți produdownloadctive și cu sens, dacă ar fi putut să primească ajutorul de care aveau nevoie calitativ și la timp. Însă, deoarece persoanele care se confruntă cu idei de sinucidere sunt lăsate în mod constant în afara conversației, inclusiv și în contextul subiectului drepturilor omului, anual posibilitățile a peste 100 de tineri de a trăi sunt limitate la zero.

Problema sinuciderii în rândurile tinerilor ne privește pe fiecare și cere dialog, servicii și soluții pentru a o combate. Până atunci, R. Moldova se confruntă cu o mare nedreptate față de noi toți, pentru că fenomenul ne poate afecta pe fiecare dintre noi.

 

Dacă te simţi singur şi ai nevoie de cineva pentru a vorbi, nu ezita să iei legătura cu noi pe chat-ul anonim (îl găseşti în colţul dreapta-jos pe website-ul www.pentruviata.md). Ne poţi contacta în zilele de lucru între orele 19.00-21.00, iar specialistul nostru îţi va răspunde cu drag. Tu nu eşti singur!