În premieră: Zilele Antisuicid în R. Moldova

10637621_10152980651752481_2015353049_nA fost dat startul Zilelor Antisuicid în Republica Moldova!

Astăzi, 3 septembrie, a fost dat startul Zilelor Antisuicid în Republica Moldova, organizate de către Centrul de promovare a valorii vieții „Mirt” din cadrul Asociatiei Obștești „Altruism”.

Deschiderea Zilelor Antisuicid a avut loc la sedința Clubului Jurnaliștilor pentru Viață, interesați în subiect. Specialiștii Centrului „Mirt” au descris specificul abordării acestui subiect în presă, atât în cazul intervievării persoanelor, care au depăşit o situaţie de criză, cât și a persoanelor, care au pierdut pe cineva apropiat din cauza suicidului.

Şedinţa a fost deschisă de către președinte AO „Altruism”, Liuba Ceban, discursul căreia a fost axat pe motivarea societății să vadă persoana dincolo de confruntarea acesteia cu fenomenul. Psihologul Tatiana Versteac a abordat subiectul stresului post-traumatic la persoanele ce s-au confruntat direct sau indirect cu fenomenul suicidului. Expertul media Angela Aramă a adus în discuţie importanța reflectării subiectului suicidului în presă cu scop de prevenire. Iar autoarea Ghidului pentru media „Reflectarea subiectului suicidului în presă” Liane Rîşcu a vorbit despre particularitățile prezentării știrilor în lumina speranței, cu recomandarea de a mentiona că persoanele, care au nevoie de ajutor se pot adreseze la Linia Verde Antisuicid, care funcționează online pe www.pentruviata.md

În toată perioadă vor avea loc deplasări pe întreg teritoriul ţării, în cadrul cărora se va discuta şi dezbate subiectul încă tabu de suicid, precum şi se vor ţine concerte, seminare şi alte manifestaţii.

Zilele Antisucid vor continua și în luna octombrie, iar de 10 octombrie, de Ziua Internaţională a Promovării Sănătăţii Mentale, va fi lansat scurtmetrajul „Al nouălea cer”, inspirat din cazurile reale, cu care s-a lucrat la Linia Verde Antisuicid.