Invitație publică autorităților: vă așteptăm la a II-a Conferință Națională în Prevenirea Suicidului

logo conf2016
Salvăm vieți împreună!

Pentru că merită, pentru că ne pasă!

DATA: 14 APRILIE 2016

Locul: Sala Senatului, Catedra de Psihologie, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”, Blocul II
Ora: 9.30-12.30

Actorilor naționali și internaționali:

Parlamentului R. Moldova
Liderilor Fractiunilor parlamentare
Liderilor partidelor politice
Comisiei parlamentare “Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media” Comisiei parlamentare “Comisia protecţie socială, sănătate şi familie ”
Comisiei parlamentare “Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică”

Ambasadelor și reprezentanțelor internaționale în R. Moldova

Cancelariei de Stat R. Moldova

Ministerului Sănătății R. Moldova

Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei R. Moldova

Ministerului Educației R. Moldova

Ministerului Afacerilor Interne R. Moldova

Ministerului Tineretului și Sportului R. Moldova

Ministerului Justiției R. Moldova

Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor R. Moldova

Agențiilor de Dezvoltare Internaționale, acreditate în R. Moldova

Directorilor de ediție ale agențiilor media, organelor de monitorizare a presei

ONG-urilor naționale

Liderilor cultelor religioase în R. Moldova

Univerităților din R. Moldova

Acorilor la nivel raional, regional:

Primarilor Mun. Chișinău, Mun. Bălți, Mun. Comrat, Or. Cahul

Direcțiilor de Învățământ, Asistență Socială, Protecția Copilului

Serviciilor de Asistență Psihopedagogică

Serviciilor medicale

Serviciilor pentru tineri și copii

Inspectoratelor de poliție

Stimați reprezentanți ale autirităților centrale și locale ale R. Moldova și actori internaționali pentru dezvoltare în R. Moldova, lideri ale cultelor religioase, ONG și presă, și al mediului academic!

Vă informăm cu privire la amploarea fenomenului suicidului, care are loc pe teritoriul R. Moldova și realitățile complexe și dificile în jurul acestuia, care  necesită atenția Dumneavoastră.

R. Moldova pierde prin suicid sute de persoane anual (aproximativ 600)  dintre care 20-30 sunt minori, iar pentru a afla numărul tentativelor de suicid cercetătorii recomandă să inmulțim această cifră cu 20. Stimați colegi, tragediile se întâmplă mult mai des, decât noi suntem gata să recunoaștem sau decât cunoaștem!

Din nefericire, fenomenul suicidul  transcede diferite localități, pături sociale, ocupații, vârste, etc. Iar dacă să vorbim despre intervenție  la nivel național, regional și local,  aceasta are mai mult un caracter reactiv, decât preventiv.  Confuzii cu privire la semnificația prevenirii suicidului, menținerea domeniului în tăcere sau ca apendice la multe alte cauze face ca tratarea subiectului suicidului să fie una superficială și umbrită de alte motivații. Iar abordarea senzațională a subiectului de către presă în mod indirect promovează locurile și metodele de suicid în fața persoanelor vulnerabile, ceea ce face prevenirea suicidului dificilă.

Toate acestea ne plasează, conform Organizației Mondiale a Sănătății, în topul țărilor cu o rată de suicid înaltă (15 suicide la 100.000 locuitori), o țară cu rata ​la un nivel ​stabil, ceea ce ne spune despre faptul că se face și se cunoaște foarte puțin pentru a o reduce.

Menționând aceste realități, vă informăm că  Linia Verde pentru prevenirea suicidului, care de trei ani ambițios desțelenește terenurile în domeniu în R. Moldova, organizează în data de 14 aprilie 2016  a II-a Conferință Națională în Prevenirea Suicidului. Conferința va crea spațiul unic pentru dialog între actorii cheie de diferite nivele și din  diferite domenii și regiuni în vederea căutării răspunsurilor relevante pentru prevenirea suicidului în R. Moldova. Pentru a fortifica discuții la subiect într-un context informat, am invitat colegii noștri, experții din Danemarca și România să prezinte activitatea lor în domeniu.

Vom fi onorați de interesul și responsabilitatea Dumneavoastră față de Prevenirea Suicidului și Vă așteptăm cu drag la conferință pentru a discuta  și decide împreună ce putem face ca să  scădem rata suicidelor în. R. Moldova​!

​ ​Pentru detalii despre conferință și pentru a discuta intenția de a participa vă rugăm să ne contactați la info@pentruviata.md ​ sau la telefon 069379000​

_________________

Pentru informare despre organizatori: Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului în R. Moldova este ​ administrată de către Asociația Obștească ”Altruism”. Este​ membră a Rețelei Internaționale a Liniilor ​pentru​  prevenirea Suicidului Befrienders, și Reprezentant Național al Asociației Internaționale pentru Prevenirea Suicidului.

Linia există online de 3 ani, iar echipa ei de profesioniști entuziaști a asistat peste 1000 de persoane ​î​n ședințe directe și în fiecare seară ​- ​prin intermediul chatului anonim pe pagina www.pentruviata.md . Centrul de resurse în Prevenirea Suicidului al Liniei a organizat treninguri pentru peste 700 de specialiști în domeniul educațional, poliție, medicină, presă, culte religioase, psihologi, etc. Printre donatorii noștri sunt Ambasada SUA în R. Moldova, Acțiunea Austriacă pentru Dezvoltare și Caritas Austria, cât și numeroși cetățeni din R. Moldova, inclusiv și din diaspora.

Actualmente suntem în căutarea partenerilor pentru extinderea serviciilor noastre și lansare a Telefonului Increderii. Vom fi bucuroși să Vă avem ca și parteneri ai cauzei valorii vieții și valorii fiecărui cetățean al R. Moldova! Contactați- ne acum pentru a face cunoștință cu Propunerea de Parteneriat din partea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului la adresa info@pentruviata.md