Îți mulțumesc pentru un an extraordinar!

Buna!
Din partea Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului aș dori să îți mulțumesc pentru un an minunat pe care l-am avut susținând și încurajând oamenii mai triști ca noi. Datorită generozității tale și în acest an mica noastră echipă din 3 persoane voluntare a făcut practic imposibilul.
Datorită ție am ajuns acolo unde nu prea merge nimeni: la copii, părinți și pedagogi, afectati de suicidul copiilor, cu care zilnic se vedeau și își spuneau ”buna ziua!”.
Am vorbit și am încurajat acei oameni, pe care nu prea ii bagăm în seamă în viața de zi cu zi: oamenii cu boli mintale, pe care este imposibil să-i înțelegem fără o instruire și fără atitudine empatică.
Am  stat pe chat și am răspuns la email-urile celor, pe care lumea evită să-i aibă printre prieteni: oameni însingurați, descurajați, disperați, oamenii, scânteia pasiunii pentru viață cărora aproape s-a stins.
Am crescut prin provocările pe care le-am avut, ne-am propus înălțimi ambițioase să cucerim și am continuat să fim alături de cei, ce au nevoie de susținere emoțională ca să-și îndrepte aripile speranței, care să-i ridice deasupra furtunilor vieții.
Și deoarece la sfârșitul anului obișnuim să privim înapoi și să vedem cum a fost acesta, am decis și noi la Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului să facem 
bilanțul activității noastre în 2018.  
Iată câteva cifre și realizări, cu care încheiem acest an. În spatele fiecărei cifre e o istorie aparte pe care am trăit-o, o viață, pe care am atins-o cu lumina încurajării. Sau mai multe vieți.
– Anul 2018 ne-a oferit oportunitate să discutăm online prin intermediul chatului anonim pe www.pentruviata.md, prin intermediul aplicației noastre mobile HelpApp, prin email și prin rețele sociale cu 187 persoane;
– la birou ne-au vizitat, cât și am consultat la domiciliu, în Centre și școli din Chișinău și din țară 68 persoane;
– am vizitat peste 500 adolescenți cu prezentări în domeniul prevenirii a suicidului;
– am participat în 3 situații tragice, consultând copii, echipe de învățători, părinți și rude;
– am consultat și am instruit  în bazele prevenirii suicidului peste 100 de profesioniști din țară;
– am organizat  de 10 septembrie în centrul mun. Chișinău evenimentul dedicat Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului;
– voluntarii noștri au dedicat 650 de ore pentru încurajare și susținere emoțională;
– Tu ești printre acele 61 persoane care în anul 2018 ați donat 2883$ pentru activitatea noastră, dintre care 1407$ am cheltuit pentru chiria biroului, 350$ – pentru organzarea Zilei Mondiale de Prevenire a Suicidului, 348$ – pentru telefonie și internet, 259$ – pentru materiale promoționale, 332$ – pentru transport, si 187$ – pentru materiale consumabile pentru birou.
Privind înapoi să privim în viitor.
Aș vrea să îți spun că în anul 2018 personal am câștigat o bursă, ce mi-a permis în cadrul doctoratului să studiez tendințele moderne în prevenirea suicidului la  biblioteca Centrului de Resurse în Suicidologie de la Paris. Am citit foarte multe cărți și am vizitat unele servicii în domeniu din Franța. Am fost entuziasmată să evaluez ceea ce am făcut de 6 ani în R. Moldova în lumina experienței Centrelor existente de peste 50 de ani. Această experiență m-a inspirat și mi-a dat aripi să visez și să creez proecte noi.
Să coborâm pe pâmânt însă. Ieri am primit vestea precum că trebuie să părăsim oficiul nostru până la finele acestui an (motivul – schimbarea proprietarului). După mai multe frământări am luat o decizie strategică. Deoarece biroul nostru este oricum neîncăpător pentru ceea ce facem(10m2),  studiind și prețurile de chirie a birourilor decente în Chișinău și sumele lunare prea mici, pe care le colectăm, am decis că temporar vom fi fără birou.  Până la vremuri mai bune ne fortificăm prezența online.
 Noi facem ce putem.
Eu și încă 2 voluntari – eroii mei în continuare suntem la dispoziția oamenilor în orele de serară prin intermediul chatului anonim. În timpul meu liber continui să consult online sau la telefon oamenii, cât și școlile și Centrele din diferite colțuri ale țării. Uneori mai reușesc să organizez vizite.
Totuși visăm la mai mult și depunem efort să găsim parteneri strategici care ar privi în aceeași direcție cu noi, în direcția prevenirii suicidului în R. Moldova. Aplicăm la granturi. Primim refuzuri, mai aplicăm, invităm oamenii să ne susțină. Așteptăm răspunsul și de la un concurs, la care participă Centre sociale din 5 țări inclusiv noi. Am trecut preselecția, mai sunt 2 etape. Dacă vom câștiga, la finele anului 2019 vom renaște cu oportunități mai mari. Dacă… Sperăm la un 2019 mai fructuos în acest sens.
Dar să îți mai spun ceva. De sărbători vom face și acte de caritate. Urmează să susținem 3 instituții sociale, inclusiv și o casă de copii din reg. Odesa, Ucraina, cu rechizite școlare, pe care le-am primit cu mult drag de la  2 susținători ai noștri din SUA. Cât de frumoasă poate fi generozitatea :).  De sărbători, și mereu. Și tu știi ce gust are ea.
Din partea Liniei Verzi permite-mi să îți doresc un călduros ”La mulți ani!”. Să ai parte de un an plin de realizări frumoase, de momente cu amintiri călduroase și de pace în suflet. Fie ca speranța să îți încălzească sufletul în fiecare moment al anului 2019.
 Îți mulțumim din suflet pentru susținerea ta!
Cu respect și recunoștință,
Liuba Ceban
President,
Altruism Association Moldova

Founder – Suicide Prevention Lifeline, Anonimous Chat – www.pentruviata.md,

Myrtle Suicide Prevention Resource Center

www.mirt.md