Linia Antisuicid pentruviata.md a devenit membru Rețelei Internaționale Befrienders

IMG_20150428_100848

 

 

27 aprilie 2015, Chisinău – Linia Antisuicid din R. Moldova din cadrul Asociației Obștești “Altruism” a fost acceptată ca membră a Rețelei Globale Befrienders,  a cărei scop este să contribuie la susținerea serviciilor de suport emoțional persoanelor, care se confruntă cu provocările în jurul fenomenul suicidului. Rețeaua întrunește 349 de centre de suport în 32 de țări, în cadrul cărora activează peste 25.000 de voluntari, care oferă susținere vitală celor de peste 7 milioane de utilizatori ai serviciului în fiecare an.

Linia din R. Moldova a fost lansată în decembrie anului 2012. În doi ani și jumătate de existență peste 700 de persoane au apelat la serviciu de suport emoțional al Liniei, care este la dispoziția cetățenilor în orele de seară 19.00-21.00 prin inermediul chatului anonim pe site-ul www.pentruviata.md.

R. Moldova este clasificată pe locul 20 în lume la capitolul ratelor de suicid, în fiecare an țara pierzând în jur de 600 de cetățeni, printre care aproximativ 25 copii și adolescenți, care ar fi putut constitui o clasă din școală.

Totodată, o singură pierdere a vieții prin suicid afectează peste 7-10 persoane din imediata apropiere, anual peste 4000 în R. Moldova care sunt forțați la tăcere din cauza tabuurilor din societate, marginalizării, acuzațiilor nefondate și discriminării.

Linia Antisuicid încurajează persoanele, care trec prin situații dificile ale vieții, se confruntă cu gânduri suicidare, au avut tentative de suicid sau au pierdut persoane apropiate prin suicid, să apeleze la ajutor specializat pentru a primi susținere emoțională.

Pentru contact – ajutor@pentruviata.md, 060806623, www.pentruviata.md. Persoana de contact – Liuba Ceban