Resurse

Centrul de Resurse pentru prevenirea suicidului

Contract de siguranță

Conținutul contractului: 

1. Introducerea vizează valoarea individuală. Persoanei i se propune să descrie calitățile sale și cuvintele de apreciere față de sine.

Exemplu: Eu, Vasile Lupu, sunt o persoană valoroasă, am  talente și am o inimă iubitoare, iar situațiile dureroase ale vieții nu pot schimba acest lucru.

2. Resursele emoționale ale persoanei:  contractul subliniază și valorifică libertatea de a alege și de a decide chiar sub presiunea pornirilor izvorâte din gânduri și stări vulnerabile. Ideea ce susține libertatea de a alege, vine alături de aprecierea față de persoană precum că este puternică, însă vocea greutăților și durerii o face să se îndoiască de ea însăși și de capacitatea de a se descurca în fața gândurilor suicidare. Aceste acte de încurajare, prezentate de către consilier, împreună abilitează persoana și pot contribui la reapariția speranței și mobilizarea voinței de a lupta cu stările negative. 

3.  Contractul conține și pașii pentru decizii de siguranță atunci când vin gândurile suicidare. Această listă de pași clari – notați de către persoana care va fi încurajată să o aibă la un loc vizibil acasă (de exemplu, lângă pat) –  prezintă un scut mintal și va servi drept reamintire care va susține argumentele pentru a trăi în raport cu a deceda.

Este important să ținem cont de faptul că acest contract este un instrument util în a conduce discuția cu persoana care se gândește la suicid, mai ales dacă este foarte închisă în sine. De asemenea, contractul ajută să-i clarifice persoanei care sunt alternativele tentativei de suicid sau automutilării. Totuși, acesta este limitat în ceea ce privește garanția că persoana va lua cele mai bune decizii pentru sine.

În continuare este prezentat modelul contractului, care poate fi tipărit și folosit în conversația cu persoana asistată.Contract de siguranță

Locul _______________                                                               Data ___________________

Eu, _______________________, închei acest acord cu mine însumi, pentru că îmi doresc și merit să iau cele mai bune decizii pentru mine, chiar dacă trec printr-o perioadă complicată.

Eu am o valoare necondiționată și pot spune că trăirile mele nu pot schimba acest lucru. Valoarea mea constă în următoarele calități:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Și eu îmi promit să lupt cu stările de criză în următorul fel:

Pasul 1: Voi fi atent/ă la semnele de avertizare care îmi spun că se apropie criza (apariția unor gânduri, imagini, stări de spirit, când trebuie să fiu în unele situații, locuri, când cineva se comportă cu mine într-un fel anume). Semnele mele de avertizare sunt:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Pasul 2: Voi depune tot efortul ca să folosesc strategii personale cu care să pot face față  crizei. Foi face lucruri care mă ajută să-mi distrag gândurile de la problemele mele (spre exemplu: voi folosi tehnici de relaxare, voi alerga, voi dansa, voi asculta muzică pozitivă, voi merge într-un loc care mă liniștește, voi scrie în jurnal, mă voi uita la un film ce mă inspiră, voi apela la o ocupație preferată). Activitățile mele de sunt:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Pasul 3: Dacă nu reușesc, voi apela la oameni și medii sociale care mă vor ajuta să îmi distrag atenția de la frământările mele (de exemplu, prieteni, părinți, profesori, un specialist din localitate, un preot, un vecin care mă cunoaște și cu care am o relație de încredere): 

Numele__________________ Tel________________ Adresa_________________________

Numele__________________ Tel________________ Adresa_________________________

Numele__________________Tel________________ Adresa_________________________    Pasul4: Dacă nu am cu cine vorbi, voi apela la profesioniști sau servicii pe care pot contacta în timpul unei crize: (medic, psiholog, urgența, centrul social, poliția, biserică)

  Numele/local_________________ Tel_________________ Adresa_____________________    √  Numele/local_________________ Tel_________________ Adresa_____________________   

Linia Verde pentru Prevenirea Suicidului: www.pentruviata.md, E-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

sau pot instala chatul anonim cu aplicația telefonică HelpApp 

Pasul 5: Dacă am pregătit metode de rănire sau de suicid: 

Le voi arunca în prezența (numele persoanei)_____________________________ sau

√ Le voi da (numele persoanei)__________________________________________ 

De care metode voi scăpa? (denumirea metodei)___________________________ 

Când? (data, luna sau durata de timp)____________________________________ 

Când/Cum să mă verifice consilierul? (subliniază: telefonic, online, întâlnire, vizită)

Motivul  cel mai important pentru mine pentru care merită să trăiesc este: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

AO Altruism logo

 

 

AO Altruism logo

mirt full logo new green

 

 

mirt full logo new green

 

AO Altruism logo

pentru viata md logo

 

 

pentru viata md logo

 

mirt full logo new green

USA Flag

A1 Flags and Poles Flags USA USA Flag Poly 1A

 

 

Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente

© 2019-2020 A.O "Altruism". Toate drepturile rezervate.