Statistici: rata suicidului în R. Moldova NU este în creștere, însă este alarmant de MARE!

Deoarece foarte des primim întrebări cu privire la rata suicidului în R. Moldova, vă prezentăm datele demografice cu privire la suicid de pe pagina web al Biroului Național de Statistică www.statistica.md

Privind interpretarea datelor, poziția oficială a Centrului de Resurse pentru Prevenirea Suicidului în R. Moldova și a Liniei Verzi Pentru Prevenirea Suicidului (www.pentruviata.md) este următoarea:

  1. Rata suicidului în R. Moldova NU este în creștere
  2. Numărul bărbaților, care se sinucid în R. Moldova, este mai mare de cel puțin 5-6 ori. Bărbații sunt încurajați să apeleze la ajutor, când durerile din suflet devin insuportabile.
  3. Deoarece statisticile sunt mai mult sau mai puțin stabile, putem spune că Republica Moldova nu depune efort proactiv, responsabil și organizat pentru a scădea aceste cifre.
  4. Ratele de suicid aparent sunt mai mari în zonele rurale, decât în zonele urbane. Însă pentru prevenirea suicidului în R. Moldova această rată este mai puțin semnificativă, pentru că numărul de localități urbane este mai mic decât cel de localități rurale. Densitatea suicidului pe orașe este mai mare decât pe sate, pentru că orașele au mai mulți locuitori.
  5. Rata suicidului poate scădea. Conform Organizației Mondiale de Sănătate, suicidul este un fenomen, o problemă de sănătate publică, ce poate fi prevenită. Dacă în R. Moldova ar exista voință politică și executiva de a preveni suicidul.
  6. Datele nu prezintă informația despre suicidul la minori.
  7. Datele statistice cu privire la suicid nu au o acuratețe în prezentare datorită realităților în jurul fenomenului suicidului: rușine, tabu, probleme legate de înmormântare, etc. Fenomenul se ascunde de către oameni, de aceea cifrele prezentate pot fi înmulțite cu până la 5 (conform Organizației Mondiale de Sănătate) pentru a afla ratele reale ale suicidului.

Aceste cifre cu privire la un fenomen, care nu mai lasă loc pentru speranță, ar fi trebuit să ne mobilizeze să acționăm. Însă pt R. Moldova ele prezintă puțin interes din păcate. Chiar dacă prin suicid mor mai mulți oameni decât prin accidente rutiere sau omucideri. Concluziile vă aparțin.

suicid-2007-2015

pop041500-12

 

pop041500-9

pop041500-6

 

pop041500-13

pop041500

Informația din acest articol poate fi utilizată liber cu referire la surse: www.statistica.md, www.mirt.md, și cu manifestare a grijei față de persoanele, care se confruntă cu fenomenul suicidului în R. Moldova, recomandându-le să se adreseze la serviciul de susținere emoțională gratuită.

13432377_104281750002723_7015443257187127122_n

Dacă citești acest articol și te simţi singur şi ai nevoie de încurajare, consilierii de pe pe chat-ul anonim al Liniei Verzi pentru Prevenirea Suicidului te așteaptă cu drag în fiecareîn zi de lucru între orele 19.00-21.00.  Chatul se află jos în colţul drept al paginii www.pentruviata.md. Ne poţi contacta și la email ajutor@pentruviata.md sau la numărul de telefon 060806623.

Ne pasă de tine pentru că  tu ai valoare, tu contezi! Nu lăsa singurătatea să te izoleze în problemele și durerea ta. Gândurile de suicid pot fi controlate. Contactează-ne acum!

 

flag-e1370480414150Acest articol este publicat, iar pagina web www.mirt.md este întreținută din cadrul proiectului ”Centrul de Resurse pentru Prevenirea Suicidului” cu susținerea financiară a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova. Conţinutul ţine de responsabilitatea AO ”Altruism” şi nu reflectă neapărat opiniile Departamentului de Stat sau ale Guvernului Statelor Unite ale Americii.