De S. Freedenthal, PhD. Adaptare L. Ceban
Multe persoane cred că odată ce cineva și-a hotărât să moară prin sinucidere, nu există nimic ce se poate face pentru a opri persoana. Vestea bună: Aceasta este o eroare. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta pe cineva cu gânduri suicidare să rămână în viață. Iată zece dintre ele:
- Dacă te întrebi dacă cineva are gânduri suicidare, întreabă. Multe persoane se tem că întrebările despre sinucidere plantează ideea suicidului în mintea cuiva sau provoacă alte daune. Nu este adevărat, conform multor studii de cercetare. Deci, întreabă! Poți spune: “Mulți oameni care trec printr-un moment dificil au gânduri suicidare. Te gândești la sinucidere?” Dacă persoana spune nu, întreabă dacă ar spune în viitor dacă ar avea astfel de gânduri suicidare. Și dacă spun că nu ți-ar spune niciodată, ai acum ocazia de a afla de ce și de a îndepărta temerile lor posibile.
- Evită să suni la 112 decât dacă este cu adevărat necesar. Implicarea poliției poate fi traumatică pentru cineva care deja se află în dificultate, iar un apel nejustificat la 112 poate împiedica persoana să aibă încredere în tine din nou. Sună în mod cert pentru ajutor de urgență dacă cineva are o armă în mână, a încercat deja să se sinucidă sau se află în pericol imediat. Dacă atât tu cât și persoana sunteți în siguranță, invit-o să-ți povestească mai mult despre ceea ce trece prin mintea ei.
- Ascultă cu curaj. Ascultarea curajoasă înseamnă “rezistarea tentației de a schimba subiectul, de a da sfaturi, de a ține morală, de a o asigura de lucruri, pe care nu le puteți controla sau de a convinge persoana să gândească sau să simtă diferit. Concentrează-te asupra nevoilor persoanei, nu asupra dorinței tale de a te simți mai puțin neputincios, îngrijorat și stresat în timp ce asculți”. Cu alte cuvinte, ascultarea curajoasă înseamnă evitarea clișeelor precum “totul va fi bine”, “ai atât de multe motive pentru care merită de trăit” sau orice altceva care ar îndepărta persoana. Există moment și loc si pentru astfel de declarații, dar mai întâi este important să asculți.
- Oferă persoanei informații despre ajutorul disponibil prin linii telefonice de urgență, servicii specializate în prevenirea suicidului, etc. Majoritatea persoanelor care apelează ulterior raportează că le-a fost de ajutor să vorbească despre ceea ce simt la linii specializate. De asemenea, poți apela și tu dacă ai nevoie de sfaturi despre cum să ajuți pe cineva. Serviciul de suport emoțional prin chat, email din R. Moldova se află pe pagina www.pentruviata.md
- Încurajează ajutorul profesional. Până în prezent, nu există un tratament care să vindece gândurile suicidare la toată lumea, dar diverse forme de psihoterapie – cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (CBT), terapia comportamentală dialectică (DBT) și Evaluarea și Managementul Colaborativ al Suicidalității (CAMS) – și unele medicamente (cum ar fi clozapina și litiu) au fost asociate cu reducerea gândurilor și comportamentelor suicidare. )N. Tr. – Totodată, aceste tratamente trebuie doar profesionost prescrise, ținându-se cont de particularitățile personale).
- Menține un mediu sigur. Una dintre cele mai eficiente modalități de prevenire a suicidului este de a pune metode de suicid în afara razei de acces. Doar menținerea lor în locuință crește riscul de suicid al unei persoane. De asemenea, încearcă să te asiguri că obiectele periculoase sunt accesibile liber de persoana, care are lupta cu gândurile suicidare.
- Elaborează un plan de siguranță. Planificarea siguranței implică ajutarea persoanei să identifice factorii declanșatori ai gândurilor suicidare sau alte forme de suferință, cât și a persoanelor și locurilor către care poate apela pentru a se distrage de la aceste ganduri, la cine poate apela pentrua fi ajutată, și totodată modalități de menținere a unui mediu sigur. Conform mai multor studii de cercetare, persoanele care elaborează un plan de siguranță tind să aibă rate mai scăzute de încercare de suicid decât cele care nu o fac. Aceste idei e bine persoana să le aibă scrise pe hârtie, chiar dacă știe teoretic unde poate apela și cu ce să se ocupe.
- Inspira speranță, dacă este posibil. După ce ai ascultat cu curaj, ajută persoana să vadă posibilități care, în acest moment, sunt în afara conștientizării lor. Pentru a evita invalidarea sau minimalizarea emoțiilor persoanei, încearcă să pui întrebări care pot stimula speranța proprie a persoanei, în loc să afirmi pur și simplu că lucrurile vor deveni mai bune. De exemplu, poți întreba persoana: “Ce te-a ajutat să treci prin momente dificile înainte?” sau “Cum ai reușit să mergi mai departe în ciuda durerii?” sau “Care sunt motivele tale pentru a rămâne în viață până acum?”
9. Mențineți legătura. Izolarea în singurătate este conectată la uicid. Menținerea contactului cu cineva poate ajuta la reducerea riscului de suicid atunci până profesioniștii ajung să ajute. Legătura cu prietenii și familia este și ea iun factor protector într-o anumită măsură.
Așadar, trimite mesaje persoanei despre care ești îngrijorat pentru a vedea cum se simte. Petrece timp împreună dacă persoana este de acord. Oferă ajutor în aspecte practice, cum ar fi treburile casnice sau transport, dacă poți. Gesturi mici de amabilitate și grijă pot avea rezultate mari.
10. Ai grijă de tine. S-ar putea să crezi că acest lucru nu este relevant – cum să te ajuți pe tine când e vorba să ai grijă de altcineva? Metafora cu oxigenul în avion se aplică și aici: dacă nu îți acorzi atenție nevoilor tale, s-ar putea să ai dificultăți să fii prezent, să asculți cu curaj și să ajuți persoana despre care ești îngrijorat.
Sinuciderea nu poate fi întotdeauna prevenită, dar adesea poate fi. Cercetătorii au urmărit oameni care au fost opriți de la suicid și după zeci de ani, peste 90% dintre ei nu au murit prin sinucidere.
Rata înaltă de supraviețuire a persoanelor cu gânduri suicidare în alte studii contrazice, de asemenea, mitul conform căruia nimic nu poate împiedica pe cineva să-și pună capăt vieții. Prin urmare, te rog, dacă ești îngrijorat de cineva, vorbește cu acea persoană, ascultă cu curaj și fă tot ce poți pentru a ajuta, având în același timp grijă de tine.