Model de luare de cuvânt public în cazuri de suicid

Modelul de un mesaj ”ecologic”, cu grijă față de consumătorii informației, creat de către Centru ”Mirt„. Recomandat presei, autorităților publice și oricărui cetățean, care dorește să se expună la temă. Intenția este de a seta un model de ton corect, sănătos în abordarea publică a fenomenului suicidului.

Stimați cetățeni ai R. Moldova!

Suntem martorii veștilor tragide despre cazuri de suicid în țara noastră. Tragediile afectează profund familiile, prietenii și comunitățile din jurul victimelor acestui fenomen. În astfel de momente este cazul să ne unim eforturile pentru a oferi sprijin celor îndurerați și pentru a preveni astfel de realități devastatoare în viitor.

În numele …, transmitem sincere condoleanțe familiilor și prietenilor, cât și comunităților în care și-a dus existența persoana care și-a pierdut viața în aceste circumstanțe tragice. Suntem alături de voi în durerea voastră și vă asigurăm de sprijinul și susținerea noastră prin…

Recunoscând importanța nevoilor de prevenție, prioritatea la moment o constituie postvenția (intervenția în doliu). Ne așteaptă un drum lung, de ani de intervenții și monitorizare a situației, pentru a diminua urmările negative ale acestor tragedii. Măsurile profesioniste trebuie să fie prioritizate la moment ca cea mai oportună măsură de prevenție.

Ne adresăm și persoanelor, afectate de către aceste vești, menționând că suicidului nu este soluție, iar soluția este să nu permitem ca durerea sufletească să ne izoleze. Vorbiți despre durerea voastră cu specialiștii, prietenii, persoanele de încredere.

Vrem să încurajăm cetățenii la calm și la a se informa doar din surse profesioniste despre suicid, cât și să fie parte a soluțiilor, obținându-se de la angajarea în conversații neproductive, dând dovadă de considerație și tact, și ținând cont de faptul că în jurul nostru se pot afla persoane vulnerabile.

Apelăm la presă, influenceri și internauți. Vă rugăm să folosiți platformele voastre pentru a răspândi informații bazate pe evidențe asupra realităților în jurul suicidului, mesaje, ce sunt ancorate în speranță, și mențiuni a resurselor de sprijin pentru persoanele vulnerabile. Fiecare cuvânt contează, iar împreună putem face o diferență în viețile celor afectați de aceste tragedii. Vă îndemnăm la discuții constructive și empatice. 

Vă mulțumim pentru implicarea voastră, că dați dovadă de considerație. Să fim cu toții de partea bunătății, grijei reciproce și înțelegerii umane.

Un articol util la temă – Despre căutarea vinovaților în cazurile de suicid

Ghidul pentru presă – Reflectarea corectă a subiectului suicidului în presă